Grootboekrekening

Grootboekrekening

Voor een goede boekhouding is het van belang dat elke handeling die wordt verricht, wordt genoteerd in de boekhouding. Om een overzicht te houden over al deze verrichte handdelingen maak je gebruik van grootboekrekeningen. Per soort handeling heb je een eigen grootboekrekening. Zo boek je het kopen van een bureau bijvoorbeeld op de grootboekrekening kantoorkosten, maar als je de auto voltankt boek je deze bijvoorbeeld op de grootboekrekening brandstofkosten.

Inzicht

Wanneer je wilt weten in welke staat je onderneming verkeert dan kun je heel veel informatie halen uit de grootboekrekeningen. In één overzicht zie je bijvoorbeeld de gemaakte kosten voor je kantoor of zie je dat de kosten voor de bedrijfsauto een stuk hoger zijn uitgevallen dan gepland. De grootboekrekening is dus een verzameling van financiële feiten en dus hét middel om terug te vinden waar het geld van de onderneming is gebleven.

Boekhoudpakket

De grootboekrekening is de basis van elke administratie en vindt je dus ook terug in elk boekhoudpakket. De meeste boekhoudpakketten zetten bij de start van je administratie een grootboekrekeningschema voor je klaar, zodat je direct alle handelingen kunt boeken op de juiste rekening.

Start met vergelijken!

Tags: grootboekrekening | grootboek