2020-05-29T08:06:44+01:00

Financiële administratie

Als ondernemer ben je verplicht tot het bijhouden van een degelijke financiële administratie. Op deze pagina vertellen we meer over wat een financiële administratie inhoud, hoe je deze (zelf) kunt bijhouden en welke software je hiervoor kunt gebruiken. 

Financiële software

Inhoud:

Wat is een financiële administratie?

De financiële administratie of boekhouding is de financiële verantwoording van je bedrijf. De administratie wordt meestal gedaan in een financieel programma. Als ondernemer bent u verplicht tot het bijhouden van een financiële administratie. Als je deze administratie niet bijhoudt, of niet correct bijhoudt riskeer je een boete.

Met een financiële administratie houd je feitelijk bewijsmateriaal bij van alle zakelijke inkomsten en uitgaven. Je kunt via deze administratie elke uitgave op je bank of vanuit de kas verantwoorden met een inkoopfactuur en je kunt alle inkomsten op je bank of kas verantwoorden met een verkoopfactuur.

Welke verplichtingen gelden er voor een financiële administratie?

Er gelden een aantal verplichtingen voor het bijhouden van een correcte boekhouding. Schrik niet, als je software gebruikt voldoe je vrijwel altijd aan deze verplichtingen omdat de software je al zal forceren de administratie correct in te richten. Een financiële software oplossing of boekhoudprogramma kan daarom enorm helpen bij je financiële administratie en het voldoen aan de verplichtingen. De volgende verplichtingen moet je in ieder geval aan voldoen:

  • Alle bonnetjes en inkoopfacturen moet je bewaren (mag digitaal via een scan of foto bijvoorbeeld).
  • Alle inkomsten moet je verantwoorden met een verkoopfactuur. Deze factuur moet je uiteraard ook bewaren.
  • Verkoopfacturen moeten een opvolgend nummer hebben.
  • Alle activiteiten op je zakelijke bankrekening met je kunnen verantwoorden. Meestal gebeurt dit door een activiteit te koppelen aan een inkoop- of verkoopfactuur.
  • Elk kwartaal moet je btw-aangifte doen. Als je te maken hebt met buitenlandse diensten of leveringen moet je ook een IC-opgave doen.
  • Indien je medewerkers in dienst hebt moet je een salarisadministratie bijhouden.
  • Indien je ondernemingsvorm een BV betreft moet je jaarlijks een jaarrekening opstellen en deponeren bij de Belastingdienst.
  • De gehele financiële administratie moet ten minste 7 jaar bewaard blijven.

Bovenstaande zijn de belangrijkste verplichtingen. De btw-aangifte verplichting geld overigens niet indien u in aanmerking komt voor, en gebruik maakt van de KOR regeling (kleine ondernemers regeling). Deze regeling kan je zelf aanvragen bij de Belastingdienst.

Software gebruiken of niet?

Twijfel je of je wel of geen software moet gebruiken om de financiële administratie bij te houden? Twijfel niet langer en gebruik financiële software! Wellicht kort door de bocht, maar wel de waarheid. Er zijn fantastische oplossingen op de markt die je het leven veel makkelijker kunnen maken op dit gebied. Het gebruik van software biedt veel voordelen.

Online
Wij raden aan gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Online wilt zeggen dat je altijd via internet bij je boekhouding kan. Daarnaast is online dé nieuwe standaard en zijn offline oplossingen vaak achterhaald en niet meer gebruiksvriendelijk.

Automatisering
Een online oplossing kan veel taken voor u automatiseren. Zo kunnen veel boekhoudprogramma’s bonnetjes automatisch inlezen en verwerken. Of bankafschriften automatisch importeren en koppelen aan verkopen of inkopen. Dit kan potentieel veel tijd besparen, tijd die je wellicht beter in je onderneming kunt investeren!

PDF facturen, automatisch in de boekhouding
Met veel financiële software kan je ook PDF facturen maken in je eigen huisstijl. Deze facturen worden door dit soort software gelijk verwerkt in je boekhouding. Wel zo makkelijk!

Rapportages
Een ander groot voordeel aan het gebruik van online software is de mogelijkheid tot het genereren van rapportage. In de software linkt u allerlei data met elkaar. Denk aan bankafschriften met facturen en facturen weer met producten, productgroepen en relaties. Dit soort rapportage kunnen veel inzicht geven in je financiële administratie. Denk aan de grootste klanten, of grootste kostenposten, meest verkochte producten, te betalen btw, te ontvangen btw, verkopen met meeste marge, en nog veel meer.

Je administratie veilig in de cloud
Tot slot is er nog een groot voordeel en dat is dat alle data veilig wordt bewaard in de cloud. Dat wilt zeggen dat het online wordt bewaard en je er altijd bij kunt. Dankzij backups ben je er ook van verzekerd dat je de data niet kwijtraakt en je dus kunt voldoen aan de bewaarplicht van 7 jaar.
Vergelijk financiële software

Zelf boekhouden of een boekhouder / accountant inschakelen?

De vraag is altijd of je zelf de boekhouding gaat doen, of dat je een boekhouder of accountant inschakelt. Zelf je boekhouding doen bespaart potentieel veel geld. Maar kost natuurlijk ook wat tijd. Wij zien dat veel kleinere ondernemers en ZZP-ers hun administratie vrijwel helemaal zelf doen met een ZZP boekhoudprogramma. Grotere ondernemingen doen vaak een groot gedeelte nog steeds zelf, maar hebben tegelijk ook een boekhouder die lastige boekingen doet of een jaarrekening opstelt.

Zelf boekhouden is lang niet zo lastig als veel mensen denken! Met de moderne software die er tegenwoordig is stelt het eigenlijk helemaal niet zoveel meer voor. De meeste boekhoudprogramma’s doen bijna alles automatisch. Vaak is het een kwestie van verkoopfacturen aanmaken en inkoopfacturen en bonnetjes uploaden. Een goed boekhoudprogramma doet de rest!

Natuurlijk kan het zijn dat je een lastige boeking hebt. Denk aan een privé betaling, of een salaris inboeken. Of dat er een jaarrekening opgesteld moet worden. In zo’n geval kan je altijd een boekhouder inschakelen. Vaak kan een boekhouder eenvoudig meekijken in je administratie en je zo van advies voorzien. Dit bespaart nog altijd veel kosten, omdat de meest tijdsintensieve handelingen door jezelf gedaan worden.

In Nederland zien we een sterke trend waarin boekhouders en accountants meer een adviserende en controlerende rol krijgen. Waar vroeger accountants zelfs vaak bezig waren met bonnetjes uploaden en inkoopfacturen inboeken, is dat nu vrijwel nooit meer nodig.

Opleiding financiële administratie

Heb je een opleiding nodig om een financiële administratie te kunnen doen? In principe niet! Voor ondernemers is het bijhouden van zo’n administratie relatief eenvoudig en met behulp van boekhoudsoftware goed te doen. Echter, wil je aan de slag bij een accountantskantoor of administratiekantoor dan kan het zijn dat ze wel om een opleiding vragen. Er zijn opleidingen voor financieel medewerker. Bijvoorbeeld de opleiding “boekhouden en financieel medewerker” van NCOI of de opleiding “MBO medewerker financiële administratie” van LOI.

Software vergelijken

Op onze website hebben de beste en meest populaire financiële software op een rij gezet. Van alle pakketten hebben we verzameld welke functies en mogelijkheden ze bieden. Zo kunt u zelf razendsnel de software vinden die aansluit bij uw wensen. Vergelijk zelf de software op prijs, reviews en functies! Tip: vraag een proefaccount aan bij meerdere pakketten om te ontdekken met welke software u het beste uw financiële administratie kunt bijhouden!

Keuzehulp

Bedrijfsvorm
Functies boekhouden
Extra functies
Kenmerken
Webshop koppelingen
Kassa koppelingen

Boekhouden met Silvasoft

 

(194 reviews)9.7/10
Boekhouden en meer met e-Boekhouden.nl! € 9,95 p/m

e‑Boekhouden.nl biedt alles wat je nodig hebt om jouw boekhouding en facturatie makkelijk en snel te regelen. Zelfs zonder boekhoudkennis houd jij je administratie op orde! 15 maanden gratis voor starters. Probeer gratis uit!

500.000+ ondernemers
Snelle btw-aangifte
240 boekingen per jaar
Boekhouden en meer met e-Boekhouden.nl! € 14,50 p/m

e‑Boekhouden.nl biedt alles wat je nodig hebt om jouw boekhouding en facturatie makkelijk en snel te regelen. Zelfs zonder boekhoudkennis houd jij je administratie op orde! 15 maanden gratis voor starters. Probeer gratis uit!

500.000+ ondernemers
Snelle btw-aangifte
Ongelimiteerd
Boekhouden en meer met e-Boekhouden.nl! € 24,00 p/m

e‑Boekhouden.nl biedt alles wat je nodig hebt om jouw boekhouding en facturatie makkelijk en snel te regelen. Zelfs zonder boekhoudkennis houd jij je administratie op orde! 15 maanden gratis voor starters. Probeer gratis uit!

500.000+ ondernemers
Snelle btw-aangifte
Inclusief facturatie
15 maanden gratis boekhouden voor starters € 0,00 p/m*

Net gestart met je onderneming? Dan is e-Boekhouden.nl perfect voor jou! Doe met één klik je btw-aangifte en bespaar tijd door automatiseringen. Toch hulp nodig? Onze deskundige helpdesk staat voor je klaar.

500.000+ ondernemers
Ongekend eenvoudig
Snelle btw-aangifte
Eerste 3 maanden gratis voor accountants Vanaf € 1,95 p/m

Alle functies voor administreren en factureren in één veilig online pakket. Beheer samen met je klanten hun administratie online. Meld je nu aan en voer de eerste 3 maanden alle administraties gratis.

7000+ gingen je voor
Eerste 3 maanden gratis
Snelle btw-aangifte
Eenvoudig online boekhouden € 9,50 p/m

Met e-Boekhouden.nl regel je de boekhouding, facturatie en ledenadministratie in één programma. Zelfs zonder boekhoudkennis houd je eenvoudig de administratie bij. Gewaardeerd met een 9,7. Probeer nu gratis uit!

Incl. ledenadministratie
Automatiseer & bespaar
Deskundige helpdesk
Eenvoudig online boekhouden & factureren € 18,00 p/m

Met e-Boekhouden.nl regel je de boekhouding, facturatie en ledenadministratie in één programma. Zelfs zonder boekhoudkennis houd je eenvoudig de administratie bij. Gewaardeerd met een 9,7. Probeer nu gratis uit!

Incl. ledenadministratie
Automatiseer & bespaar
Deskundige helpdesk
(85 reviews)9.6/10
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 12,95 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het 30 dagen gratis. Overstappen? Maak gebruik van de gratis overstapservice!

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 20,40 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden en factureren doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het gratis uit! Geen automatische verlenging.

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 26,85 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden en factureren doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het gratis uit! Geen automatische verlenging.

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! Vanaf € 2,00 p/m

Vanuit één dashboard al uw klanten en administraties beheren tegen een aantrekkelijk prijsmodel. Probeer het gratis uit! Geen automatische verlenging.

1e administratie gratis
1e gebruiker gratis
Gratis koppelen
all-in Boekhouden met Silvasoft! Vanaf € 3,20 p/m

Vanuit één dashboard al uw klanten en administraties beheren tegen een aantrekkelijk prijsmodel. Probeer het gratis uit! Geen automatische verlenging.

1e administratie gratis
1e gebruiker gratis
Boekhouden én factureren
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 18,40 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden inclusief voorraadbeheer doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het 30 dagen gratis. Overstappen? Maak gebruik van de gratis overstapservice!

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 19,40 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden inclusief projectmanagement doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het 30 dagen gratis. Overstappen? Maak gebruik van de gratis overstapservice!

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 16,90 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden inclusief urenregistratie doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het 30 dagen gratis. Overstappen? Maak gebruik van de gratis overstapservice!

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 25,85 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden, factureren en voorraadbeheer doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het gratis uit! Geen automatische verlenging.

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 26,85 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden, factureren en projectmanagement doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het gratis uit! Geen automatische verlenging.

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 24,35 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden, factureren en urenregistratie doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het gratis uit! Geen automatische verlenging.

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
all-in Boekhouden met Silvasoft! € 42,70 p/m

Eenvoudig en betaalbaar boekhouden incl. factureren, offertes, voorraadbeheer, projectmanagement en urenregistratie doet u met Silvasoft. De nummer 1 bedrijfssoftware van Nederland en België! Probeer het 30 dagen gratis. Overstappen? Maak gebruik van de gratis overstapservice!

Ongelimiteerd
Eenvoudig in gebruik
Gratis overstapservice
(4 reviews)8.0/10
AFAS SB € 59,00 p/m

AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

Alles voor één prijs
Incl. Scan & Herken
Maandelijks opzegbaar
(9 reviews)9.3/10
MoneyMonk Boekhouden v.a. € 7,50 p/m

Dit overzichtelijke boekhoudprogramma blinkt uit in eenvoud, gebruiksgemak en uitstekende support. Een absolute aanrader. Zeker als je zzp’er bent en uren schrijft.

Kundige helpdesk
Eenvoudig en snel
Maandelijks opzegbaar
(8 reviews)9.8/10
Snel factureren & foutloos boekhouden (ZZP) € 10,00 p/m

Het meest eenvoudig in gebruik, maar wel een compleet pakket zonder limieten of bijkomende kosten. Myfinance zorgt ervoor dat je foutloos boekhoudt en de BTW-aangifte staat direct klaar. Start vandaag nog gratis.

Makkelijk & Snel
Ongelimiteerd
Speciaal voor ZZP'ers
MYFINANCE COMPLEET Snel en foutloos boekhouden € 13,50 p/m

Het meest eenvoudig in gebruik, maar wel een compleet pakket zonder limieten of bijkomende kosten. Myfinance zorgt ervoor dat je foutloos boekhoudt en de BTW-aangifte staat direct klaar. Start vandaag nog gratis.

BTW aangifte in 1 klik
Zonder limieten
Ontwikkeld voor ZZP'ers
(2 reviews)9.0/10
Eenvoudig en compleet boekhouden € 14,50 p/m

Alles in 1 software: boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Maak gratis een account aan!

Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link
Gratis boekhoudpakket voor starters! Gratis

Gratis voor starters! Alles in 1 software: boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Start direct zonder boekhoudkennis!

Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link
Eenvoudig boekhouden voor ZZP'ers € 14,50 p/m

Gratis voor startetende ZZP'ers! Alles in 1 software: boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Start direct zonder boekhoudkennis!

Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link
1e administratie gratis voor accountants! Vanaf € 1,95 p/m

Eenvoudig administraties aanmaken en beheren voor accountants. Maak gratis een account aan!

Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link
Eenvoudig boekhouden voor verenigingen & stichtingen € 9,50 p/m

Eenvoudig en compleet boekhoudpakket voor stichtingen & verenigingen. Maak gratis een account aan en houd gemakkelijk de ledenadministratie bij!

Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link
(3 reviews)9.3/10
Rompslomp: hét boekhoudprogramma voor ZZP'ers € 15,00 p/m

Rompslomp is het makkelijkste boekhoudprogramma voor zzp'ers, bv's en kleine ondernemingen. Meer dan 100.000 ondernemers gingen je voor. Ervaar zelf het gemak en Probeer het 30 dagen gratis uit!

100% voor ZZP'ers
Super makkelijk
30 dagen gratis
Rompslomp: Hét boekhoudprogramma voor ZZP'ers € 25,00 p/m

Rompslomp is het makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers. Bespaar tijd en geld en heb nooit meer gedoe met je boekhouding, Probeer het zelf gratis uit! Meer dan 40.000 zzp'ers gingen je voor.

100% voor ZZP'ers
Super makkelijk
30 dagen gratis
(8 reviews)9.8/10
Boekhouden Compleet € 10,00 p/m

DigiBTW heeft één missie: iedere zzp'er moet het zelf kunnen doen. Daarom staat gebruikersgemak voorop.

Ongelimiteerd
Gemaakt voor zzp'ers
Eenvoudig in gebruik
(147 reviews)9.7/10
Visma eAccounting € 21,- p/m

Met Visma eAccounting bieden we je innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Werk met een slim en compleet boekhoudpakket inclusief handige app, e-learnings en een uitstekende klantenservice.

Makkelijk, snel en veilig
Gebruiksgemak
Realtime inzicht
(2 reviews)9.0/10
Adfinity boekhoudprogramma Vanaf € 390,- p/m

Adfinity is het boekhoudprogramma bij uitstek voor ambitieuze Nederlandse MKB's, die op zoek zijn naar een brede waaier aan geavanceerde functionaliteiten voor het financieel en commercieel beheer van hun organisatie.

Gebruiksgemak
Goede klantenservice
Veelzijdige software
(16 reviews)7.8/10
Boekhouden met de ERP software van AFAS Prijs op aanvraag

Doordat zowel de financiële-, project- en salarisadministratie in één softwarepakket wordt vastgelegd, is de boekhouding altijd actueel. Jouw financiële administratie wordt geautomatiseerd door alle bedrijfsprocessen!

Eén ERP-oplossing
Boekhouden & CRM
Automatische controles
AFAS voor accountants Prijs op aanvraag

Met de accountancy software van AFAS heb je een complete suite in handen. Voor zowel grote als kleine kantoren, tegen een voordelige vaste prijs per maand en ontwikkeld voor en door accountantskantoren.

Ongelimiteerd
Alles in één pakket
In de cloud
Accountancy Direct € 200,00 p/m

Betaalbare alles-in-één accountancy software voor het kleinere administratie- of accountantskantoor. Je betaald een vast bedrag van €170,- per maand.

Ongelimiteerd
Werk samen
Alles in één pakket
(12 reviews)6.2/10
InformerOnline ZZP Basis € 15,00 p/m

Zelf boekhouden bereikbaar maken voor zzp- en mkb'ers, daar staat Informer voor. Probeer nu vrijblijvend 30 dagen gratis. Gratis voor starters!

Directe btw-aangifte
Automatisch boeken
Max. 30 banktransacties
InformerOnline ZZP Plus € 23,00 p/m

Zelf boekhouden bereikbaar maken voor zzp- en mkb'ers, daar staat Informer voor. Probeer nu vrijblijvend 30 dagen gratis. Gratis voor starters!

Directe btw-aangifte
Automatisch boeken
Maandelijks opzegbaar
InformerOnline MKB € 43,00 p/m

Zelf boekhouden bereikbaar maken voor zzp- en mkb'ers, daar staat Informer voor. Probeer nu vrijblijvend 30 dagen gratis. Gratis voor starters!

Directe btw-aangifte
Automatisch boeken
Maandelijks opzegbaar
InformerOnline voor ANBI-stichtingen € 0,00 p/m

Zelf boekhouden bereikbaar maken voor zzp- en mkb'ers, daar staat Informer voor. Probeer nu vrijblijvend 30 dagen gratis. Gratis voor starters!

ANBI-stichtingen gratis
Directe btw-aangifte
Automatisch boeken
(41 reviews)9.6/10
Gravita Boekhouden € 149,00 eenmalig

Een professioneel boekhoudprogramma kopen voor een eenmalig bedrag van € 149,-. Inclusief gratis helpdesk en gratis updates.

Gratis helpdesk
Gratis updates
Eenmalig betalen